Datum objave: 18. svibnja 2023.

Učenici Srednje škole Ploče u posjetu Arheološkom muzeju Narona!

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva (HMD) ove godine organizira 28. Edukativnu muzejsku akciju (EMA) koja se održava od 18. travnja do 19. svibnja 2023. godine. EMA se održava u povodu Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja).

Program koji  se organizira u Arheološkom muzeju Narona naziva se ZA(JEDNO): čuvajmo arheološku baštinu. U okviru programa učenici srednjih, osnovnih škola te vrtića s područja gradova Metković, Opuzen i Ploče imali su zadatak izdvojiti i obraditi jedan arheološki lokalitet s prostora svog grada. U Pločama je to kasnoantička crkva sv. Andrije u Baćini, u Opuzenu srednjovjekovno/novovjekovna utvrda Brštanik, a u Metkoviću pretpovijesne gomile na Verajinu repu. Učenici su sa svojim mentorom Andrijom Pećarom  istražili načine prezentacije arheoloških nepokretnih lokaliteta i uspoređivali ih sa današnjim stanjem lokaliteta koji obrađuju. Nadalje, raspravljali su o mogućim načinima prezentacije i odabrali model koji bi se mogao primijeniti na njihov lokalitet. Sve aktivnosti su bile usmjerene na način prezentiranja lokaliteta javnosti, kako bi se arheološka baština što bolje zaštitila i sačuvala za buduće generacije.

Na ovaj način djeca i učenici su se aktivno uključili u sudjelovanje u zaštiti i očuvanju, ali i prezentaciji kulturne baštine neretvanskog kraja, koja je značajan dio kulturne baštine Republike Hrvatske i pokazali da smo svi ZA(JEDNO).

Ovom prilikom zahvaljujemo se na pomoći Turističkoj zajednici grada Ploča i Arheološkom muzeju Narona!

Pročitajte još

Plovidbom do Šibenika

Plovidbom do Šibenika

Učenica Ana Erak je pod budnim okom svoje mentorice, profesorice Dejane Knežić Primorac, pohvaljena na nagradnom natječaju za najbolju kratku priču KuŠinić. U ožujku 2024. godine, natječaj su raspisali Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, Međunarodni dječji...

Skip to content