KONOBAR
Konobar poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima, priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta.
Za upis u srednjoškolski obrazovni program konobara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.
Za obavljanje poslova konobara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.
Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.
NASTAVNI PLAN I PROGRAM – KONOBAR
Konobar |
|||
1.razred | 2.razred | 3.razred | |
A Općeobrazovni dio | |||
Hrvatski | 3 | 3 | 3 |
Povijest | 2 | – | – |
Politika i gospodarstvo | – | – | 2 |
Tjelesna i zdravstvena kultura | 2 | 2 | 2 |
Etika/Vjeronauk | 1 | 1 | 1 |
Ukupno sati tjedno | 8 | 6 | 8 |
B Posebni stručni dio | |||
B1-Strukovno-teorijski predmet | |||
1. strani jezik | 3 | 3 | 3 |
2. strani jezik | 2 | 2 | 3 |
Gospodarska matematika | 2 | 2 | 2 |
Računalstvo2 | 2 | 1 | – |
Povijest hrvatske kulturne baštine | – | – | 2 |
Biologija s higijenom i ekologijom | 2 | – | – |
Poslovna psihologija i komunikacija | – | 2 | – |
Osnove turizma | 2 | – | – |
Turistička geografija Hrvatske | – | 2 | – |
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća | – | 2 | 2 |
Marketing u turizmu | – | – | 1 |
Kuharstvo | – | 2 | – |
Ugostiteljsko posluživanje | 5 | 5 | 6 |
Poznavanje robe i prehrana | 2 | 2 | 1 |
Ukupno sati tjedno B1 | 20 | 22 | 20 |
B2 PRAKTIČNA NASTAVA | |||
Praktična nastava | 8 | 8 | 8 |
Ukupno sati tjedno B1+B2 | 28 | 30 | 28 |
Sveukupno sati A+B | 36 | 38 | 36 |
STRUČNA PRAKSA | 182 | 182 | – |