2021-06-11 14:38:13

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972., na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Obilježavanjem Dana zaštite okoliša ističu se glavni okolišni problemi kako bismo svi razmislili o svojoj vlastitoj ulozi i odgovornosti u očuvanju održivog razvoja našeg okoliša. 

Ove godine naša je škola obilježila Dan zaštite okoliša na Baćinskim jezerima. U sklopu Erasmus+ projekta Splendour of Nature (2018-1-BG01-KA229-047823_3).

Škola je dogovorila suradnju s Ekološkom udrugom Pijavica te volontersku akciju čišćenja Baćinskih jezera iz lađa, a korištenje lađa omogućio nam je Taco. Tim učenika u pratnji nastavnica Tine Cvijanović i Maje Bojanović dočekale su naše bivše učenice Iva Marinović Franić, voditeljica Ekološke udruge Pijavica, i Matea Pirjevac, stručnjak za zaštitu okoliša. Iva je upoznala naš tim s radom Ekološke udruge Pijavica, koja djeluje od 2004. godine, te njihovoj ulozi u zaštiti okoliša, očuvanju posebno vrijednih prirodnih područja te promicanju održivog razvoja na području Baćinskih jezera i okolice. Baćinska jezera zaštićena su konvencijom Natura 2000 i predstavljaju važno slatkovodno stanište pa je od iznimne važnosti educirati posjetitelje i lokalno stanovništvo o ovom ekosustavu i njegovoj zaštiti. Potom je Matea, koja se na radnom mjestu bavi gospodarenjem otpada, govorila o vrstama otpada, kakav otpad možemo očekivati te kako ćemo ga razdvojiti. Upoznala nas je s kriterijima prema kojima razdvajamo otpad koji se može reciklirati, odnosno koji se mora odnijeti na odlagalište.  

Podijelili smo se u dvije skupine te su nas Taco i Zoran povezli lađama uz obalu jezera. Iz lađa smo prikupljali otpad, uglavnom plastične vrećice i boce, a našli smo i nekoliko komada velikog plastičnog otpada. Osim prikupljanja otpada, mogli smo uživati u prirodi i opuštajućoj atmosferi jezera. Tijekom vožnje vidjeli smo lopoče u cvatu, patke s pačićima, vretenca i pokoju žabu. Kroz akciju osvijestili smo kakav trag ostavljamo u prirodi sa svojim otpadom i koliko je važno smanjiti količinu otpada na način da ga razvrstavamo, recikliramo, kompostiramo… Po povratku smo uz Mateinu i Ivinu pomoć otpad razvrstali te odvezli u reciklažno dvorište, odnosno na odlagalište.  

Zadovoljni našom malom akcijom, dogovorili smo mogućnosti budućih suradnji i sudjelovanja u edukacijama i akcijama čišćenja. Zahvaljujemo se našim domaćinima i veselimo budućim zajedničkim događanjima. 

Foto-galerija


Srednja škola Fra Andrije Kačića Miošića u Ploča