2021-06-07 10:22:46

Početak aktivnosti u projektu SUSTAIN_US!

Početkom ove školske godine naša škola uključila se u Erasmus+ projekt Sustain_Us! – Exchange of best practices for sensitizing on food and sustainability. Kroz ovaj projekt u naredne dvije godine ostvarit će se suradnja s partnerskim školama iz Italije, Španjolske i Grčke.

Tijekom ove školske godine, zbog pandemije, nismo bili u mogućnosti provoditi redovne projektne aktivnosti koje podrazumijevaju i putovanja u partnerske zemlje. Ipak, to nas nije spriječilo da se povezujemo i radimo na rezultatima projekta.

Tijekom svibnja i lipnja održana su tri virtualna sastanka na kojima smo se upoznali i provodili zanimljive i interaktivne radionice, a učenici su proveli i istraživanje o prehrambenim navikama u našoj zemlji po  različitim  dobnim skupinama.

Na posljednjem sastanku predstavljeni su rezultati istraživanja , a svaka partnerska škola predstavila je jedno tradicionalno jelo svoje zemlje koje je ujedno i zdravo i održivo.

Koncept održive prehrane podrazumijeva zdrave prehrambene navike kojima se ne ostvaruju negativni utjecaji na okoliš i opskrbu hranom.  Usvajanje održive prehrane može pomoći u održavanju zdravlja pojedinca, a istovremeno osigurati da planet ima dovoljno resursa za prehranu budućih generacija ljudi.

U nastavku projekta raditi će se na izradi kuharice održivih recepata i poticati razvoj zdravih prehrambenih navika kod učenika.

Nadamo se da ćemo u idućoj školskoj godini projektne aktivnosti početi provoditi uživo i našim učenicima ponovno omogućiti putovanja u europske zemlje te razvoj socijalnih i komunikacijskih kompetencija kroz rad na  internacionalnim projektima.

U projektu sudjeluju učenici i učenice 2.a, 2.b ( hotelijersko-turistički tehničari) i 2.h razreda ( kuhari), a kroz virtualne sastanke su ih vodile nastavnice Maja Bojanović, Tina Cvijanović i Ana Vlahov.


Srednja škola Fra Andrije Kačića Miošića u Ploča