2021-05-04 08:40:06

Pilot-projekt – Škola budućnosti

Sudjelujemo u pilot-projektu ŠKOLA BUDUĆNOSTI koji se provodi u 60 hrvatskih škola u ovoj školskoj godini.

Projekt izvode tvrtke Stemi i Infobip, a ciljevi su povezati obrazovni sustav i najbolje tvrtke koje naša IT indutrija ima za ponudit, pripremiti učitelje i učenike na svijet primjenjene umjetne inteligencije, te motivitati i potaknuti mlađe generacije za infovativnost i poduzetništvo.

Uz mentorstvo infobitovih inženjera i Stemi-jevih stručnjaka, odabrani u projektu prikupit će najnaprednija znanja i vještine na polju umjetne inteligencije.

Učenici će u školama formirati razvojne timove te će kao prvi korak istražiti UN ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od ciljeva održivosti i detektirati koji problem mogu riješiti izradom chatbota.

Svoje projektne zamisli šalju na uvid i uz njihove prijedloge poboljšanja razvijaju chatbota.

Inženjeri  tvrtki Stemi i Infobit razvili su  edukacijake materijale i programerko okruženje kroz koje će prenijeti vlastito iskustvo. Osim toga, dostupni su učenicima putem kominikacijksih kanala za pomoć pri radu i usmjerenje tijekom trajanja projekta.

Timovi će kroz programske platforme pokušati napraviti svog chatbota najprije vizulanim putem na Answers platformi , a onda i programiranjem koristeći open source framework RASA.

U projektu sudjeluje 25 učenika i 2 nastavnice naše škole. Oformili smo 3 tima. Učenici su svoje projektne zamisli već poslali na uvid i sada su u fazi izrade svojih botova u navedenim programskim edukacijskim okruženjima koje je za njih razvila tvrtka Infobit.

Osim što uče primjenu umjetne inteligencije i strojmog učenja, učenici često imaju motivacijska videa u kojima im stručnjaci koji rade diljem svijeta dijele svoja iskustva i pričaju svoje priče o uspjehu.

Nadamo se da će netko od njih odabrati ovaj sektor za svoje buduće zanimanje.

Više o projektu pročitajte na: https://skolabuducnosti.stemi.education/.


Srednja škola Fra Andrije Kačića Miošića u Ploča