2021-03-30 13:32:24

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG I EUROPSKOG TJEDNA NOVCA

Svake godine, posljednjeg tjedna u ožujku, obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca  s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti novca, financijskog opismenjavanja i financijskog zaključivanja.

Prema definiciji OECD-a, financijsko obrazovanje je proces izgradnje kapaciteta kojim pojedinci podižu svoje razumijevanje financijskih proizvoda i sadržaja te putem informacija, poučavanja i objektivnih savjeta razvijaju vještine i samopouzdanje, kako bi mogli postati svjesniji financijskih rizika, ali i prilika za informirane odluke, te kako bi znali kome se obratiti za pomoć, izgraditi prikladne stavove i reakcije, a radi poboljšanja svog financijskog položaja i dobrog upravljanja novcem.

I naša škola se redovito uključuje u ove aktivnosti.

Ove godine, učenici 3.gh razreda ( zanimanja konobar i kuhar)  kroz interaktivne kvizove su se informirali i učili o upravljanju osobnim financijama i financijskim proizvodima banaka.

Učenici 4.b razreda  ( zanimanje hotelijersko – turistički tehničar) kroz predavanje o kreditima učili su o financijskim rizicima zaduživanja i važnim elementima ugovora o kreditu.

Također su sudjelovali u virtualnom panelu na temu Budućnost novca kojeg je organizirao Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Na panelu su sudjelovali stručnjaci koji su učenike na jednostavan i zanimljiv način informirali o aktualnim monetarnim temama kao što su ulazak Hrvatske u europsku monetarnu uniju, uvođenje digitalnog eura i korištenje kriptovaluta.


Srednja škola Fra Andrije Kačića Miošića u Ploča